Poliklinische opname

handenpolscentrum-poliklinischeopname

U hebt van uw arts het advies gekregen u poliklinisch te laten opereren. In deze folder treft u algemene informatie aan over de gang van zaken van Het Hand- en Polscentrum op de poliklinische operatiekamers.

De poliklinische operatiekamers zijn bedoeld voor patiënten die onder plaatselijke verdoving een (kleine) operatieve ingreep ondergaan.

Het voordeel van een poliklinische operatie is dat u na de behandeling weer naar huis kunt en niet in het ziekenhuis hoeft te blijven.

De voorbereiding

  • U mag vóór en na de ingreep gewoon eten en drinken.
  • Bij een operatie aan de hand wordt u verzocht nagellak en/of sieraden reeds thuis te verwijderen.
  • Voor uw comfort is het raadzaam om gemakkelijk zittende kleding te dragen.
  • Wanneer de gegevens op uw stickervel niet meer kloppen, kunt u deze laten veranderen bij de centrale inschrijfbalie tegenover de hoofdingang van de polikliniek.
  • Houdt u er rekening mee dat u na de ingreep een draagdoek (mitella) krijgt.
  • U kunt dan o.a. niet fietsen of auto rijden.

Poliklinische Operatiekamers

Op de afgesproken datum en tijd meldt u zich bij de receptie van de poliklinische Operatiekamers op de 3e etage, route 182.

Hierna neemt u plaats in de wachtruimte van de poliklinische Operatiekamers. Een operatieassistent(e) haalt u daar op en brengt u naar de kleedruimte van een operatiekamer.

Afhankelijk van waar u aan geholpen wordt, moet u zich gedeeltelijk ontkleden.

  • Wilt u uw stickervel met uw gegevens meenemen naar de kleedruimte?
  • Wanneer u overgevoelig bent voor bijvoorbeeld pleisters, of bepaalde medicijnen, is het noodzakelijk dat u dit vóór de ingreep meldt.
  • Ook wanneer u medicijnen gebruikt, wordt u verzocht dit te melden. Dit geldt met nadruk voor bloedverdunnende middelen.

Het kan voorkomen dat het operatieschema iets uitloopt, doordat sommige ingrepen langer duren dan was verwacht. Wij vragen uw begrip hiervoor.

De ingreep

Op de operatiekamer neemt u plaats op de operatietafel. De arts geeft u rond de te behandelen plaats een of meer verdovingsprikje(s) in de huid. De verdoving werkt dan direct. Het kan zijn dat u bij een grotere ingreep vooraf een verdoving in de oksel krijgt (axillair blok) waardoor de gehele arm gevoelloos aanvoelt en krachtloos wordt. Deze vorm van verdoving moet ongeveer 20 minuten inwerken.

Om infectie te voorkomen, wordt het te opereren gebied schoongemaakt met een desinfecterende vloeistof en wordt u gedeeltelijk afgedekt met steriele doeken. Laat u zich niet afschrikken door de operatiekleding van de medewerkers. Ook hun kleding is bedoeld om u tegen infecties te beschermen.

Controle/nazorg

Op de poliklinische operatiekamer hoort u van de arts of de operatieassistent(e) wat u na de ingreep wel of niet mag doen. Vóór uw vertrek uit het ziekenhuis kunt u bij de afsprakenbalie van Het Hand- en Polscentrum een afspraak maken (route 184) voor controle en voor het eventueel verwijderen van de hechtingen.

Het kan ook zijn dat uw eerste afspraak na de ingreep bij een van de handtherapeuten van Het Hand- en Polscentrum plaatsvindt.

Een ingreep, ook al is deze klein, kan enige last geven. Het is doorgaans plezierig om iemand mee te nemen die u vóór en na de ingreep bij kan staan.

Verhinderd

Indien u verhinderd bent wordt u verzocht dit zo spoedig mogelijk door te geven. In de operatieplanning kan hier dan rekening mee worden gehouden.

U kunt zich afmelden bij het secretariaat van Het Hand- en Polscentrum:
Op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur: (070) 210 7730.

Bereikbaarheid

Het Hand- en Polscentrum:
volg route 184

Afspraak maken:
8.00 – 12.00 uur en 13.00 – 16.00 uur: (070) 210 7760

Secretariaat:
tussen 9.00 en 12.00 uur: (070) 210 7730

Buiten kantooruren:
Spoedeisende Hulp: (070) 210 2060