Radial Tunnel Syndroom

Radial Tunnel SyndroomWat is het radial tunnel syndroom.

Bij het radial tunnel syndroom zit een van de arm zenuwen, de nervus radialis beklemd aan de bovenzijde van de onderarm.

Wat is de oorzaak?

De exacte oorzaak is niet bekend, maar het komt meer voor bij gespierde, atletische mensen en bij bepaalde beroepen, zoals kapsters.

Wat zijn de symptomen?

Patiënten hebben vage pijnklachten in de onderarm en krachtsverlies in de pols. De klachten kunnen toenemen bij inspanning.

Bij het Wartenberg syndroom is alleen de sensibele, dat is de gevoelstak van de nervus radialis, ingeklemd. Dit geeft geen krachtsverlies, alleen tintelingen en/of pijnklachten.

Diagnostiek:

Bij lichamelijk onderzoek kan er een verdenking ontstaan op het radial tunnel syndroom. Een E.M.G., een zenuwgeleidings onderzoek is vaak niet afwijkend. Eventueel wordt er een MRI scan gemaakt.

Behandeling:

Allereerst zal getracht worden met rust en handtherapie om de klachten te verminderen. Soms is een injectie met een ontstekingsremmer geindiceerd.

Als deze maatregelen niet helpen, kan een operatie worden voorgesteld. Hierbij wordt de zenuw opgezocht en vrijgemaakt van de beklemmende structuren.

Aanvullende informatie:

De operatie vindt plaats op de polikliniek onder regionale verdoving. Dat wil zeggen dat de gehele arm verdoofd is. De operatie vindt plaats onder bloedleegte, , wat wil zeggen dat er een strakke band om de arm komt, waardoor er tijdelijk geen bloed in de arm stroomt. Na afloop heeft u een drukverband gedurende 5 tot 7 dagen.

Nabehandeling:

Over het algemeen mag u nadat het verband is verwijderd, de hand en pols normaal belasten. Zwaar tillen of sporten mag nadat de hechtingen zijn verwijderd. Wanneer u weer aan het werk kan hangt af van uw beroep en zal met u worden besproken door de handchrurg.

Complicaties:

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding of een wondinfectie. Deze complicaties komen zelden voor en kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden. De specifieke complicaties deze operatie zullen uitgebreid met u worden besproken voor de operatie.