Pronator Syndroom

Pronator SyndroomWat is het pronator syndroom?

Bij het pronator syndroom raakt een van de onderarms zenuwen; de nervus medianus bekneld ter plaatse van een van de onderarmsspieren; de musculus pronator teres. Dit is een van de spieren die ervoor zorgen dat u de hand naar binnen kunt draaien.

Wat is de oorzaak?

De exacte oorzaak is niet bekend. Het komt voor bij gespierde mensen en bij bepaalde beroepen waarbij veel met krachtig draaien wordt gewerkt, zoals een staalvlechter.

Symptomen?

Er ontstaat een pijn aan de binnenzijde van de onderarm en een verminderd gevoel in de handpalm en de duimmuis. Ook kunnen er tintelingen ontstaan in de duim, wijsvinger en middelvinger.

Diagnostiek:

Bij lichamelijk onderzoek ontstaat er een vermoeden op het pronator syndroom. Een zenuwgeleidings onderzoek is soms positief. Eventueel wordt er een MRI scan gemaakt.

Behandeling:

In eerste instantie zal er getracht worden om met rust en handtherapie de klachten te verhelpen. Eventueel kan er een injectie met een ontstekingsremmer worden gegeven. Indien dat na drie tot zes maanden geen verbetering oplevert kan er een operatie worden uitgevoerd. Hierbij wordt de zenuw vrijgemaakt van de beklemmende spier.

Aanvullende informatie:

De operatie vindt plaats op de polikliniek onder regionale verdoving. Dat wil zeggen dat de gehele arm verdoofd is. De operatie vindt plaats onder bloedleegte, wat wil zeggen dat er een strakke band om de arm komt, waardoor er tijdelijk geen bloed in de arm stroomt. Na afloop heeft u een drukverband gedurende 5 tot 7 dagen.

Nabehandeling:

Over het algemeen mag u nadat het verband is verwijderd, de hand en pols normaal belasten. Zwaar tillen of sporten mag nadat de hechtingen zijn verwijderd. Wanneer u weer aan het werk kan hangt af van uw beroep en zal met u worden besproken door de handchrurg.

Complicaties:

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding of een wondinfectie. Deze complicaties komen zelden voor en kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden. De specifieke complicaties deze operatie zullen uitgebreid met u worden besproken voor de operatie.