Malunion Radius

Malunion RadiusWat is malunion van de radius?

Men spreekt van een malunion als een polsbreuk vast groeit in een verkeerde stand.

Wat is de oorzaak?

Afhankelijk van het type breuk en de leeftijd van de patiënt ontstaat er meer kans op het verkeerd vastgroeien van de polsbreuk. Dit kan zowel ontstaan bij een behandeling met gips als na een operatie.

Wat zijn de symptomen?

Een pols die ingezakt is, achterover of juist extreem naar voren staat, geeft pijnklachten. Ook ontstaan er bewegingsbeperkingen en krachtsverlies in de pols.

Diagnostiek:

Bij lichamelijk onderzoek wordt er geconstateerd dat er sprake is van een verkeerde stand van de pols. Aanvullend wordt er röntgendiagnostiek van de pols gedaan. Bij een operatie indicatie wordt er vaak ook een CT scan gemaakt.

Behandeling:

De verkeerde stand van de pols kan worden gecorrigeerd door een correctie osteotomie. Hierbij wordt het bot doorgezaagd en rechtgezet, waarna het bot wordt vastgezet met behulp van een metalen plaat.

Aanvullende informatie:

De operatie vindt plaats in dagbehandeling onder regionale verdoving, wat wil zeggen dat de gehele arm verdoofd is. Eventueel gaat u onder algehele narcose. De operatie vindt plaats onder bloedleegte, wat wil zeggen dat er een strakke band om de arm komt, waardoor er tijdelijk geen bloed in de arm stroomt. Na afloop heeft u een gipsspalk. De gipsbehandeling is over het algemeen zes weken.

Nabehandeling:

Nadat het gips is verwijderd start u met handtherapie. De duur en de frequentie hiervan zal worden besproken met u door de handtherapeut en de handchirurg.

Complicaties:

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding of een wondinfectie. Deze complicaties komen zelden voor en kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden. De specifieke complicaties deze operatie zullen uitgebreid met u worden besproken voor de operatie.