Madelung deformiteit

Madelung deformiteitWat is een Madelung deformiteit?

Het is een aangeboren groeistoornis van het spaakbeen; de radius. De ellepijp, de ulna, groeit normaal en is daardoor zichtbaar aan de buitenzijde van de pols. Het komt het meest voor bij jonge meisjes/vrouwen.

Wat zijn de symptomen?

Het geeft pijnklachten aan de pols, meestal met een verminderde beweeglijkheid en soms een misvorming van de pols.

Wat is de oorzaak?

Het is een genetische afwijking, die dus al bij de geboorte vastligt. Tijdens het opgroeien, aan het begin van de puberteit, kunnen er klachten ontstaan.

Diagnostiek

Tijdens lichamelijk onderzoek ontstaat er een verdenking op een Madelung deformiteit. Aanvullend worden er röntgenfoto’s gemaakt, de afwijking is hierop over het algemeen zichtbaar.

Behandeling:

Allereerst zal er gestart worden met een niet chirurgische behandeling. Rust, ontstekingsremmers en handtherapie eventueel gecombineerd met een spalk.  Als dit geen verlichting geeft van de klachten is er een aantal chirurgische behandelingen mogelijk, mede afhankelijk van de leeftijd en de mate van de afwijking. Welke het beste is zal met u worden besproken door de handchirurg.

Nabehandeling:

Dit is sterk afhankelijk van de gekozen therapie. Indien er een operatie plaats heeft gevonden start u na afloop met handtherapie. De frequentie en duur hiervan wordt met u besproken door de handchirurg en de handtherapeut.

Complicaties:

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding of een wondinfectie. Deze complicaties komen zelden voor en kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden. De specifieke complicaties deze operatie zullen uitgebreid met u worden besproken voor de operatie.