Intercarpale weke delen beklemming (ISTE)

Intercarpale weke delen beklemming (ISTE)Wat is ISTE?

ISTE staat voor intercarpal softtissue entrapment, wat wil zeggen dat er een beklemming is van fibrose in het polsgewricht en tussen de handwortelbeentjes.

Wat zijn de symptomen?

Patiënten hebben pijnklachten aan de bovenzijde van de pols met uitstraling naar de hand. De pijnklachten verergeren vaak bij het strekken van de pols of bij belasting van de pols, bijvoorbeeld bij het opstaan uit een stoel.

Wat is de oorzaak?

De exacte oorzaak is onbekend, soms wordt er een (klein) ganglion gevonden tijdens de operatie.

Diagnostiek:

Bij lichamelijk onderzoek ontstaat er een vermoeden op ISTE. Aanvullend worden er röntgenfoto’s gemaakt om andere oorzaken van pijn aan de pols uit te sluiten. Een CT scan of MRI scan is vaak niet zinvol.

Behandeling:

Er kan bij milde klachten worden gekozen voor rust gecombineerd met een injectie met een onstekingsremmer. Indien de klachten hierbij niet verminderen of als de klachten ernstig zijn zal er een operatie worden voorgesteld. Hierbij wordt de fibrose onder het gewrichtskapsel verwijderd.

Aanvullende informatie:

De operatie wordt verricht onder plaatselijke verdoving. U wordt geopereerd onder bloedleegte, wat wil zeggen dat er een strakke band om de vinger komt, waardoor er tijdelijk geen bloed in de vinger stroomt. Na afloop van de operatie heeft u een drukverband gedurende een week.

Nabehandeling:

Als het drukverband is verwijderd mag u starten met bewegen en (licht) belasten. Indien de beweeglijkheid niet goed op gang komt, wordt er eventueel handtherapie voorgeschreven. Wanneer u weer mag werken en/of sporten zal met u worden besproken door de handchirurg.

Complicaties:

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding of een wondinfectie. Deze complicaties komen zelden voor en kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden. De specifieke complicaties deze operatie zullen uitgebreid met u worden besproken voor de operatie.