Ganglion van de pols

Ganglion van de polsWat is een ganglion?

Dit is een zwelling, gevuld met helder geleiachtig vocht wat ontstaat in de gewrichten of gewrichtsbanden tussen de verschillende botten van de pols.

Wat zijn de symptomen?

Het ganglion wordt herkend door een gladde ronde zwelling van de pols die zonder reden lijkt te zijn ontstaan. De grootte kan wisselen, afhankelijk van de activiteiten gedurende de dag. In rust neemt de zwelling vaak af. Ook kan de zwelling met een knap ineens “leeglopen”, maar vult zich vaak weer spontaan. Meestal bevindt de zwelling zich aan de bovenzijde van de pols, maar kan ook aan de buigzijde voorkomen. Vooral de grote ganglions veroorzaken een drukkend en pijnlijk gevoel bij belasten. Ook kleine, vrijwel niet zichtbare (occulte) ganglions kunnen erg lastig en belemmerend zijn, vooral aan de bovenzijde. Het opdrukken op de polsen en duwen is dan vaak pijnlijk.

Wat is de oorzaak?

Geheel duidelijk is het ontstaan niet. Het wordt in verband gebracht met overmatige beweeglijkheid tussen gewrichten, vaak op die plaats waar gewrichtsbanden lopen. Waarschijnlijk wordt hierdoor ganglionvocht gevormd, wat omkapseld wordt.

Diagnostiek

Meestal wordt de diagnose klinisch gesteld. Wanneer er eerdere operaties hebben plaats gevonden of wanneer het ganglion in verband wordt gebracht met een eerder trauma, dan kan röntgenonderzoek plaatsvinden.

Behandeling

Een ganglion verdwijnt soms uit zichzelf. Een ganglion kan met een dikke naald worden leeggezogen, met achterlaten van een ontstekingsremmende stof (corticosteroid). De kans op terugkeer is echter zeer groot. Meestal wordt het ganglion via een kleine incisie weggehaald.

De operatie

De ingreep vindt poliklinisch plaats onder plaatselijke verdoving. Het ganglion wordt via een kleine snee aan de bovenzijde van de pols verwijderd, maar wordt tegenwoordig steeds vaker door een kijkoperatie verwijderd; via een paar mini-sneetjes wordt het ganglion met een optiekje en hulpinstrumenten verwijderd.

Aanvullende informatie:

Voor de operatie moeten de bloedverdunnende middelen via de trombosedienst worden gestaakt, dit doet u alleen in overleg met de arts. U krijgt na de operatie een drukverband om de hand en de pols wordt gesteund in een draagdoek. Wij adviseren de draagdoek deze twee dagen te dragen, u mag zelf het drukverband na 5 dagen verwijderen. Na enkele uren is de verdoving uitgewerkt, u kunt eventuele pijn bestrijden met paracetamol. De eventuele hechtingen worden na 9 tot 12 dagen verwijderd.

Het is belangrijk om de pols al snel te oefenen; vooral de buiging kan gevoelig zijn, maar bij beperkt bewegen kan er een lange tijd blijvende bewegingsbeperking ontstaan.  Meestal kunt u de pols, vier weken na de operatie weer volledig belasten. Het verloop van een kijkoperatie verloopt meestal iets sneller.

Handtherapie

Meestal is hand therapeutische nabehandeling niet nodig. In een enkel geval gaat het functionele herstel na de operatie niet snel genoeg. De handtherapeut van ons centrum wordt dan voor begeleiding ingeschakeld.

Complicaties

Elke operatie kan worden gecompliceerd door een nabloeding of infectie. Gelukkig is de kans hierop heel klein. In de eerste weken treedt vaak een bewegings- en krachtsbeperking op van de pols. Na verloop van tijd wordt het litteken steeds soepeler en daarmee de beweeglijkheid van de pols. De kracht zal dan ook steeds meer toenemen naar normale waarden. Tijdelijk kan het gevoel in het litteken gebied zijn verminderd. Soms treedt permanent gevoelsverlies op, bij beschadiging of doorsnijding van een gevoelszenuw in het operatiegebied. Dit komt zelden voor. In enkele gevallen kan het ganglion weer terugkeren.