Chronische pijnklachten van de pols

Chronische pijnklachten van de polsWat zijn chronische pijnklachten van de pols?

Soms ontstaan min of meer uit het niets pijnklachten in en rond de pols. We zien dat vaak bij jongere vrouwen met wat toegenomen beweeglijkheid van de gewrichten. De pijn houdt geen verband met gewrichtsziekten zoals reuma of artrose. Soms is ervoor sprake geweest van een (licht) trauma, bijvoorbeeld door een val. Ook een periode van vermeerderd belasten kan aanleiding zijn voor langdurige klachten.

Wat zijn de symptomen?

In de meeste gevallen, bestaat er langdurige pijn aan de bovenzijde van de pols, vooral bij maximaal strekken en opdrukken. Soms ervaren patiënten knak sensaties in de pols bij draai bewegingen. De knijpkracht is vaak verminderd. Aan de buitenkant is vaak niets te zien. Soms is er een geringe zwelling zichtbaar aan de bovenzijde van de pols.

Wat is de oorzaak?

Deze zou samen kunnen hangen met een toegenomen beweeglijkheid tussen de handwortelbotjes en de botten van de onderarm, of een doorgemaakt (licht) trauma. Daardoor kan zwelling en prikkeling ontstaan van de slijmvliezen van de pols. Bij bepaalde bewegingen kan de druk op deze slijmvliezen leiden tot pijn. De handchirurg zal een mogelijk band- of kraakbeenletsel door verder onderzoek altijd willen uitsluiten.

Diagnostiek

Naast lichamelijk onderzoek en specifieke testen met de pols, wordt er aanvullend röntgenonderzoek verricht. Soms wordt een MRI of isotopen botscan verricht. Dit laatste onderzoek is een onderzoek met laagwaardige radioactiviteit om de stofwisseling van en rond de botten te meten en afwijkingen uit te sluiten. Als verdere diagnostiek nodig wordt geacht , kan een poliklinische kijkoperatie van de pols worden uitgevoerd.

Behandeling

In vrijwel alle gevallen wordt u behandeld door de handtherapeuten van ons Hand en Polscentrum. Vaak vindt voorafgaand nog een gesprek plaats met de revalidatiearts. Met een speciaal oefenprogramma, ontwikkeld door het AMC, wordt de pols opnieuw geactiveerd. U krijgt op deze manier weer vertrouwen om uw pols voor alle dagelijkse activiteiten opnieuw te gaan gebruiken. Het oefenprogramma duurt twaalf weken. Vrijwel nooit is aanvullende behandeling nodig.