Botcyste van de pols

Bot cysten van de polsWat is een botcyste?

Een botcyste ook wel interossaal ganglion genoemd is een goedaardige holte (cyste) in het bot, vaak in de buurt van een gewricht gelegen. Botcysten komen het meest voor in de carpalia (botjes) van de pols.

Wat zijn de symptomen?

Een botcyste geeft niet altijd klachten en kan bij toeval op een röntgenfoto ontdekt worden. Mogelijke klachten van een botcyste kunnen zijn lokale pijn soms toenemend na belasten van een gewricht.

Wat is de oorzaak?

Het komt vaker voor bij volwassenen tussen de 20-59 jaar. Zekerheid over de oorzaak van botcysten zijn er niet. Er zijn verschillende mechanismes die mogelijk tot een botcyste kunnen leiden. Er kan sprake zijn van een ganglion net buiten het gewricht gelegen die het bot binnendringt en daar verder groeit, of door trauma waarbij een kleine barst in het gewrichtskraakbeen is ontstaan en daardoor gewrichtsvloeistof het bot kan binnen dringen en daar een holte vormt.

Diagnostiek

Met röntgenonderzoek kan de diagnose gesteld worden. Aanvullend kan er een CT-scan, MRI of Isotopen botscan gemaakt worden.

Behandeling

Afhankelijk van de klachten kan een botcyste operatief verwijderd worden. In sommige gevallen is het noodzakelijk extra bot toe te voegen uit de pols of de heup.
Aanvullende informatie:
In de meeste gevallen kan de operatie poliklinisch onder regionale verdoving plaats vinden. Indien niet mogelijk zal dagopname met algehele narcose nodig zijn.

Nabehandeling

U start op een zo kort mogelijke termijn met oefenen om stijfheid van de gewrichten zoveel mogelijk te voorkomen. Onder begeleiding van een handtherapeut wordt u uitgelegd wat u wel en niet mag doen.

Complicaties

Na elke operatie kunnen complicaties optreden zoals een nabloeding of een wondinfectie, gelukkig komen die erg weinig voor en zijn ze goed te behandelen.