Arthroscopie van de pols

Arthroscopie van de polsEen arthroscopie (kijkoperatie) is een operatie waarbij met een kleine camera wordt gekeken in de gewrichtsruimten van de hand of pols. De ingreep is bedoeld om te kijken of er afwijkingen zijn in de hand of pols (diagnostisch) of om afwijkingen te herstellen (therapeutisch). Een groot voordeel is dat via kleine insteekgaatjes, de pols of hand van binnen goed bekeken kan worden.

De littekens zijn veel kleiner dan wanneer een grote incisie moet worden gemaakt, zoals bij een klassieke operatie. Het herstel verloopt daarom over het algemeen veel sneller en er treden minder pijnklachten op. Kijkoperaties worden door ons zowel bij volwassenen als bij kinderen uitgevoerd.

Hoe wordt een arthroscopie van de hand of pols uitgevoerd?

De ingreep kan zowel poliklinisch als in dagverpleging plaatsvinden en met een regionale of algehele verdoving. Is er sprake van een diagnostische kijkoperatie dan is de ingreep vrijwel altijd poliklinisch met een regionale verdoving (okselprik) en kunt u direct na de ingreep weer naar huis.

Via één of meerdere huid openingetjes (2 á 3 mm) worden een kleine camera en eventuele hulpinstrumenten ingebracht. De wondjes zijn zo klein, dat ze niet hoeven te worden gehecht. U kunt in alle gevallen meekijken op de monitor. Als u een USB-stick meebrengt dan worden de beelden voor u vastgelegd en kunt u thuis nog eens zien wat er is gebeurd.

Wanneer doen wij een kijkoperatie?

Over het algemeen zijn er twee redenen;

  • Diagnostisch, om te kijken wat er in de pols of vingergewricht aan de hand is. Meestal heeft er eerst uitgebreid röntgenonderzoek plaats gevonden, wat niets heeft opgeleverd.
  • Therapeutisch, om een afwijking te behandelen. In ons centrum worden nu al groot aantal afwijkingen middels een kijkoperatie behandeld zoals; Pols ganglion, Duimbasis artrose, Schoonmaak operatie (synovectomie), herstel bandscheur pols, herstel meniscus (TFCC) pols.

De nabehandeling:

Aan het einde van de ingreep wordt een drukverband aangelegd die u zelf na vier dagen mag verwijderen. Bij een diagnostische kijkoperatie blijft de pols van binnen even sterk als voor de operatie. U mag daarom vanaf de ingreep weer alles doen, zonder beperkingen, echter het lichaam reageert zelfs op deze kleine operatie zodat u pas in de loop van één of twee weken weer alles kan doen.

Wanneer er een grotere ingreep is gebeurd, waarbij banden zijn versterkt of bot is weggenomen, dan wordt een gips aangelegd. Dat dient enige weken te blijven zitten. U wordt over de duur direct geïnformeerd. In alle gevallen krijgt u pijnstilling en een mitella of sling mee om de arm in te laten rusten. Na een paar dagen is het over het algemeen niet meer nodig deze te dragen.
Het drukverband en gips mogen niet nat worden. Houdt u daar rekening mee met douchen!

Complicaties

Er is altijd een zeer geringe kans op een nabloeding of infectie. Dit komt echter zelden voor. Ter plaatse van de insteek openingen kan de eerste maanden nog een zwelling achterblijven. Dit is littekenweefsel en verdwijnt weer vanzelf. Ook kan een tijdelijke gevoelsvermindering worden opgemerkt over de handrug. Ook dit trekt na enige tijd weg.

De handchirurg zal u op het spreekuur van Het Hand- en Polscentrum, uitgebreid informeren.