Vingertop letsel

Vingertop letselWat is een vingertopletsel?

Bij een ongeluk op het werk of in en om het huis kan een gedeelte van de vingertop beschadigd raken.

Wat zijn de symptomen?

Meestal zijn er verschillende structuren aan gedaan zoals de huid, onderliggend vetweefsel, bot en nagel.

Diagnostiek:

Tijdens lichamelijk onderzoek wordt er gekeken wat de omvang is van het letsel. Meestal wordt er een röntgen foto gemaakt ter vaststelling van eventueel botletsel en de omvang daarvan.

Behandeling:

De behandeling is afhankelijk van de uitgebreidheid van het letsel, de aangedane vinger en soms het beroep van de patiënt. In sommige gevallen is een operatie niet noodzakelijk en zal de vinger verbonden worden. De genezing wordt dan vervolgd op de polikliniek.

Indien er gekozen wordt voor een operatie zijn er verschillende technieken voorhanden. Meestal wordt er gekozen voor een opschuiving van lokale huid met onderliggend weefsel. Soms is dit geen goede optie en is het beter om de vinger iets in te korten.

Welke optie voor uw vingerletsel het beste is, zal met u worden besproken door de handchirurg.

Aanvullende informatie:

Over het algemeen kan de operatie plaatsvinden onder plaatselijke verdoving. De operatie vindt plaats onder bloedleegte, wat wil zeggen dat er een strakke band om de bovenarm komt en er tijdelijk geen bloed naar de hand stroomt. Na afloop van de operatie heeft u een verband om de vinger.

Nabehandeling:

Na de operatie komt u voor verdere controle terug op de polikliniek, ook zal er snel worden gestart met handtherapie om de restfunctie van de vinger optimaal te maken.

Complicaties:

Na elke operatie kunnen complicaties optreden zoals een nabloeding of een wondinfectie, gelukkig komen die erg weinig voor en zijn ze goed te behandelen.