PIP Slijtage (artrose)

Pip slijtageWat is PIP artose?

Slijtage van het middelste gewricht in de vinger.

Wat zijn de oorzaken?

De exacte oorzaak is niet altijd bekend. Het gewricht kan slijten door een ongeval, door ouderdom, bij een doorgemaakte infectie of bij reumatische arthritis.

Wat zijn de symptomen?

Bij beginnende slijtage van het gewricht staan pijnklachten op de voorgrond. Als de slijtage verergert ontstaan er bewegingsbeperkingen. Ook kan het gewricht opzwellen.

Behandeling:

In een vroeg stadium van de artrose wordt er handtherapie voorgeschreven in combinatie met pijnstillers. Eventueel kan er een injectie met een krachtige ontstekingsremmer (depomedrol) worden gegeven. Indien het gewricht ernstig is versleten met pijnklachten en een bewegingsbeperking kan het gewricht worden vervangen door een kunststof prothese.

Aanvullende informatie:

Voor de operatie wordt u gezien door een van de handtherapeuten. De handtherapeut meet voor de operatie de kracht in het gewricht en meet ook hoeveel u nog kunt buigen en strekken.

Nabehandeling:

De operatie wordt verricht onder plaatselijke verdoving. U wordt geopereerd onder bloedleegte, wat wil zeggen dat er een strak bandje om de vinger komt, waardoor er tijdelijk geen bloed in de vinger stroomt. Na afloop krijgt u een drukverband. Na drie dagen komt u bij de handtherpeut, waar het verband wordt verwijderd en wordt vervangen door een spalk en start u met handtherapie om het nieuwe gewricht onder begeleiding te gaan bewegen.

Complicaties:

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding of een wondinfectie. Deze complicaties komen zelden voor en kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden. Het kan gebeuren dat een prothese breekt of niet precies goed op zijn plek blijft zitten. Dan kan een nieuwe operatie nodig zijn.