MCP slijtage (artrose)

Mallet fingerWat is MCP artrose?

Slijtage van het kraakbeen in het kogelgewricht van de hand.

Wat zijn de oorzaken?

De oorzaak is niet altijd bekend. Het kan optreden na een ongeval waarbij het kraakbeen niet goed genezen is. Het kan voorkomen door ouderdom of bij reumatische arthritis.

Symptomen

Bij beginnende slijtage van het gewricht staan pijnklachten op de voorgrond. Als de slijtage verergert ontstaan er bewegingsbeperkingen. Ook kan het gewricht opzwellen.

Behandeling

In een vroeg stadium van de artrose wordt er handtherapie voorgeschreven in combinatie met pijnstillers. Eventueel kan er een injectie met een krachtige ontstekingsremmer (depomedrol) worden gegeven. Indien het gewricht ernstig is versleten met pijnklachten en een bewegingsbeperking kan het gewricht worden vervangen door een kunststof prothese.

Aanvullende informatie

De operatie wordt verricht onder regionale of plaatselijke verdoving. U wordt geopereerd onder bloedleegte, wat wil zeggen dat er een strakke band om de bovenarm komt en er tijdelijk geen bloed naar de arm stroomt. Na afloop heeft u een gipsspalk, welke na een of twee dagen wordt verwijderd en start u met handtherapie om stijfheid te voorkomen.

Nabehandeling

Voor de operatie bent u reeds gezien door een van de handtherapeuten. De handtherapeut meet voor de operatie de kracht in het gewricht en meet ook hoeveel u nog kunt buigen en strekken. Een of twee dagen na de operatie start u met bewegen onder begeleiding van de handtherapeut.

Complicaties

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding of een wondinfectie. Deze complicaties komen zelden voor en kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden. Het kan gebeuren dat een prothese breekt of niet precies goed op zijn plek blijft zitten. Dan kan een nieuwe operatie nodig zijn.