Handversmalling

HandversmallingWat is een handversmalling?

Na een (gedeeltelijke) amputatie van een vinger wordt de hand smaller gemaakt door het gedeelte van de vinger wat er nog rest samen met het middenhandsbeentje te verwijderen.

Wat is de oorzaak?

Soms vanwege cosmetische redenen, maar veel vaker vanuit functionele klachten wordt er besloten tot een handversmalling.

Symptomen?

Het missen van een (gedeelte) van de vinger is onhandig, met name bij het vasthouden van kleine voorwerpen als ook het weg lekken van vloeistoffen. Bij een amputatie van de wijsvinger ontstaat er moeite met de zogenaamde pincet greep. Het vasthouden van een voorwerp tussen duim en wijsvinger.

Diagnostiek:

Vaak is de patiënt al bekend bij ons vanwege het eerdere letsel. De optie voor een handversmalling zal worden besproken op de polikliniek.

Behandeling:

Tijdens de operatie wordt de eventuele rest vinger verwijderd, samen met het middenhandsbeentje. Het is afhankelijk van welke vinger er is geamputeerd of er een zogenaamde straal transpositie noodzakelijk is. Hierbij wordt het middenhandsbeentje van de aangrenzende vinger doorgezaagd en doormiddel van een plaatje met schroeven vastgezet op het bot van de amputatie rest.

Aanvullende informatie:

De operatie wordt uitgevoerd in dagbehandeling onder regionale verdoving of algehele narcose. In het eerste geval is alleen de arm verdoofd. De operatie vindt plaats onder bloedleegte, wat wil zeggen dat er een strakke band om de bovenarm komt en er tijdelijk geen bloed naar de hand stroomt. Na afloop van de operatie heeft u een gipspalk.

Nabehandeling:

De duur van de gipsbehandeling is afhankelijk van de uitgevoerde operatie. Dit zal van te voren met u worden besproken. Na afloop van de gips behandeling start u met handtherapie. De duur en frequentie hiervan zal eveneens met u worden besproken door de handchirurg en de handtherapeut.

Complicaties:

Na elke operatie kunnen complicaties optreden zoals een nabloeding of een wondinfectie, gelukkig komen die erg weinig voor en zijn ze goed te behandelen.

Het kan voorkomen dat bij een straaltranspositie het bot niet goed aan elkaar groeit. In dat geval is er een nieuwe operatie noodzakelijk.