Glomus Tumor

Glomus TumorEen glomus tumor is een goedaardige, extreem pijnlijke tumor die vrijwel altijd in de top van de vinger is gelegen. Vaak onder de nagel groeiend. Ze ontstaan uit glomuslichaampjes, die verantwoordelijk zijn voor de temperatuursregulatie in die delen van het lichaam die blootstaan aan grote temperatuur verschillen, zoals de vingers en oren.

Symptomen

Als de tumor nog heel klein is, is er uitwendig soms nog niets te zien. Geringe aanraking of druk, maar ook temperatuurverschillen (vooral kou) kan heftige pijn veroorzaken in de top van de vinger. De pijn kan uitstralen naar de arm. Grotere tumoren zij vaak te zien als een rood vlekje onder of naast de nagel. Elke vorm van druk of aanraken wordt vermeden. Soms ontstaat een afwijkende vorm van de nagel.

Diagnostiek

Meestal wordt een MRI gemaakt. Heel kleine glomustumoren kunnen echter niet worden afgebeeld.

Behandeling

Vrijwel altijd wordt de tumor operatief verwijderd. Het is een kleine poliklinische verrichting onder plaatselijke verdoving. Als de tumor onder de nagel is gelegen, wordt de nagel zorgvuldig losgemaakt en na de ingreep weer terug geplaatst. De tumor kan hardnekkig zijn en terugkomen, wanneer er microscopische restjes achterblijven.

Nabehandeling

De vinger wordt na de ingreep ingepakt in een steunend en beschermend verband en hoog gehouden in een mitella, die u een of twee dagen dient te dragen. Na twee weken is de vinger zo genezen, dat u er weer vrijwel alles mee kunt doen. Verdere nabehandeling is niet te verwachten.

Complicaties

Een bloeding en/of infectie kan optreden, maar wordt zelden gezien. Wel moet worden rekening gehouden met de mogelijkheid dat de tumor weer terug komt (recidief).