Gesloten buigpeesletsel (Jersey vinger)

Gesloten buigpeesletsel

Wat is een Jersey vinger en wat is de oorzaak?

Een Jersey vinger is een afscheuring van de diepe buigpees ter plaatse van het eindkootje van een van de vingers. Dit type letsel ontstaat wanneer iets met grote kracht wordt vastgegrepen. Zo komt het vaak voor bij rugbyers die het katoenen shirt (jersey) bij een tackle van een tegenstander vastgrijpen. De kracht op de plaats waar de buigpees aanhecht in het bot is dan zo groot dat de pees ervan losscheurt, soms met meenemen van een stuk bot van het eindkootje. De afgescheurde pees kan zich dan terugtrekken tot in de handpalm. Door de afscheuring kan het eindkootje van de vinger niet meer actief worden gebogen. Soms is de afscheuring gedeeltelijk.

Diagnostiek

Als het pijnlijke eindkootje van een vinger niet meer actief kan worden gebogen na een gesloten (sport) letsel, wordt al snel gedacht aan een afscheuring van de diepe buigpees. Vaak is er een zwelling of bloeduitstorting zichtbaar in de vinger. Soms wordt de stomp van de afgescheurde pees gevoeld in de handpalm. Met een röntgenfoto kan een afgescheurd stukje bot zichtbaar zijn in de vinger. Met een echo kan een peesscheur worden aangetoond.

Behandeling

Wordt een gedeeltelijke afscheuring aangetoond, dan is spalkbehandeling gedurende twee tot vier aangewezen. Bij een volledige afscheuring (eventueel met bot), moet de pees weer worden gehecht aan het eindkootje. Meestal wordt de operatie poliklinisch of in dagverpleging uitgevoerd. Vaak worden metalen pennetjes voor stabilisatie gebruikt. Deze moeten na genezing (meestal na vier weken) worden verwijderd.

Nabehandeling en handtherapie

Als de pees weer is aangegroeid mag u de vinger weer gaan bewegen en geleidelijk toenemend gaan belasten. Daarbij wordt u begeleidt en krijgt u uitleg van onze handtherapeut, die aangeeft hoeveel u mag belasten. Ook wordt ervoor gezorgd dat de vinger niet stijf blijft, maar zo snel mogelijk soepel gaat bewegen.

Complicaties

Elke operatie kan leiden tot een nabloeding of infectie. Gelukkig komt dat zelden voor. De vinger kan lang stijf blijven, met verminderde beweeglijk door bindweefsel vorming ondanks intensieve handtherapie. In het eerste jaar kan de vinger overgevoelig zijn voor koude.