Gebroken middenhandsbeentje

Gebroken middenhandsbeentjeWat is een gebroken middenhandsbeentje?

Het wordt ook wel een gebroken hand of fractuur genoemd

Wat is de oorzaak?

Meestal wordt een breuk veroorzaakt door een harde klap op de hand. Ook kan de hand bekneld raken door een zware machine.

Symptomen

De hand is pijnlijk, gezwollen en het is ook mogelijk dat een vinger in een rare stand staat.

Diagnostiek

De diagnose wordt vermoed bij lichamelijk onderzoek. Ook zal er een röntgen foto van de hand worden gemaakt.

Behandeling

De meeste breuken kunnen behandeld worden met een gips. Meestal gedurende 3 tot 4 weken. Als de breuk niet stabiel is of als de vinger in een gedraaide stand staat, dan is een operatie noodzakelijk.

Bij de operatie wordt de breuk gestabiliseerd met behulp van plaat en schroeven. Soms is een ijzerdraad, ook wel K draad genoemd ook een goede keuze.

Dit zal uitgebreid met u worden besproken door de handchirurg.

Aanvullende informatie

De operatie vindt plaats op de poliklinische operatiekamer of in dagbehandeling. De operatie vindt gebeurt onder plexus anesthesie, waarbij de gehele arm verdoofd is. De operatie vindt plaats onder bloedleegte, dat wil zeggen dat er een strakke band om de bovenarm komt en er tijdelijk geen bloed naar de hand stroomt. Na afloop van de operatie heeft u een gipsspalk.

Nabehandeling

De nabehandeling is afhankelijk van de gekozen therapie. Indien u bent geopereerd en de breuk is oefenstabiel, dan zult u zo snel mogelijk starten met handtherapie.

Complicaties

Na elke operatie kunnen complicaties optreden zoals een nabloeding of een wondinfectie, gelukkig komen die erg weinig voor en zijn ze goed te behandelen. Er is een kleine kans dat de breuk niet vastgroeit.