Ganglion

GanglionWat is een ganglion?

Een ganglion of cyste is een veel voorkomende goedaardige zwelling in de hand en pols die zich rond gewrichten of pezen bevindt. Het ganglion lijkt vaak op een waterballon op een steel en is gevuld met een heldere vloeistof of gel. De meest voorkomende plaatsen zijn bovenop of aan de palmzijde van de pols, aan de palmzijde van de vinger en bovenop het eindgewricht van de vinger, in het laatste geval spreken we dan van een mucoidcyste. Het ganglion kan veranderen in grootte of zelfs geheel verdwijnen en ze kunnen wel of niet pijnlijk zijn.

Wat zijn de oorzaken?

De oorzaak is doorgaans onbekend, hoewel ze zich kunnen vormen bij irritatie aan de pezen en gewrichten. Bij een mucoidcyste is er vaak sprake van artrotische veranderingen van het eindgewricht.

Diagnose

De diagnose wordt meestal gesteld op basis van uw verhaal, de locatie van de zwelling en hoe die eruit ziet. Als er gedacht wordt aan een onderliggende oorzaak worden soms aanvullende onderzoeken verricht zoals een röntgenfoto, echo of mri.

Behandeling

De behandeling is vaak niet-operatief, met name als het ganglion geen pijn doet. Het is een goedaardige zwelling die uit zichzelf kan verdwijnen. Als het ganglion pijnlijk is, u beperkt in uw activiteiten of cosmetisch niet acceptabel is zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

Injectie

Het leegzuigen van het ganglion met achterlaten van een ontstekingsremmer (corticosteroid) wordt gezien de hoge recidief kans heel af en toe nog toegepast.

Operatie

De ingreep vindt meestal poliklinisch plaats onder regionale (okselprik) of plaatselijke verdoving en kan zowel traditioneel of met een “kijkoperatie” (arthroscopie) plaatsvinden. Het doel van de operatie is om het ganglion, soms met een klein deel van het gewrichtskapsel geheel te verwijderen. Een operatie is over het algemeen succesvol, hoewel er een kans is dat het ganglion toch weer terug komt.

Aanvullende informatie:

Voor de operatie moeten de bloedverdunnende middelen via de trombosedienst worden gestaakt, dit doet u alleen in overleg met de arts. U wordt geopereerd onder bloedleegte, wat wil zeggen dat er een strakke band om de bovenarm komt en er tijdelijk geen bloed naar de hand stroomt. U krijgt een drukverband om de hand. De hand en arm worden gesteund in een draagdoek, wij adviseren deze de 1e dag te dragen. Na enkele uren is de verdoving uitgewerkt, u kunt eventuele pijn bestrijden met paracetamol. Het drukverband mag u zelf na 5 dagen verwijderen. Eventuele hechtingen worden 9-12 dagen na de operatie verwijderd. Belangrijk is dat u de pols en hand na verwijderen van het drukverband goed gaat bewegen om eventuele verstijving van de pols door littekenvorming te voorkomen.

Complicaties:

Na elke operatie kunnen complicaties optreden zoals een nabloeding of een wondinfectie, gelukkig komen die erg weinig voor en zijn ze goed te behandelen.