Enchondroom

enchondroomWat is een enchondroom?

Een enchondroom is een cysteuze afwijking in het beenmerg van het bot.

Wat zijn de symptomen?

Het komt vaker voor bij jonge mensen. Een enchondroom geeft niet altijd klachten en kan bij toeval op een röntgenfoto gevonden worden. Mogelijke klachten van een enchondroom zijn zwellingen en pijn. Ook kan een enchondroom het bot verzwakken en uiteindelijk een botbreuk veroorzaken.

Diagnostiek:

Tijdens lichamelijk onderzoek kan de diagnose gesteld worden. Aanvullend wordt er een röntgen foto gemaakt. Eventueel wordt er een CT scan gemaakt om de uitbreiding van het enchondroom beter te beoordelen.

Behandeling:

Afhankelijk van de klachten en de uitbreiding kan een enchondroom operatief verwijderd worden. In sommige gevallen is het noodzakelijk extra bot toe te voegen uit de pols of de heup.

Aanvullende informatie:

Indien het enchondroom zich in de vinger bevindt en geen extra bot nodig is kan de operatie onder lokale verdoving plaatsvinden. In alle andere gevallen zal er regionale of algehele narcose nodig zijn.

Nabehandeling:

U start op een zo kort mogelijke termijn met oefenen van de vinger om stijfheid van de vinger zoveel mogelijk te voorkomen. Onder begeleiding van een handtherapeut wordt u uitgelegd wat u wel en niet mag doen.

Complicaties:

Na elke operatie kunnen complicaties optreden zoals een nabloeding of een wondinfectie, gelukkig komen die erg weinig voor en zijn ze goed te behandelen.