Dystrofie of CRPS 1

Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) is een (chronische) pijnaandoening die wordt gekenmerkt door pijn en veranderingen in kleur en temperatuur van de huid. Ook is er vaak sprake van zwelling. Andere symptomen die kunnen optreden zijn bewegingsbeperkingen, een verandering in het zweetpatroon, verkramping van handen en voeten (dystonie) en veranderingen in huid, haargroei en nagelgroei. CRPS stond voorheen bekend onder de naam posttraumatische dystrofie (PD), Südeckse dystrofie of sympathische reflexdystrofie.

CRPS ontstaat meestal in reactie op een ongeval (zoals een breuk of verstuiking) of een operatie. Soms is er echter geen duidelijke aanleiding te vinden. Meestal is de arm of het been aangedaan, maar CRPS kan ook op andere plaatsen of op meerdere plaatsen tegelijk voorkomen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen CRPS type 1 (CRPS 1), zonder zenuwschade en CRPS type 2 (CRPS 2), met zenuwschade.

Dé behandeling voor CRPS bestaat niet. Bij de behandeling van CRPS worden vele methoden gepropageerd en toegepast. Die zijn niet altijd wetenschappelijk onderbouwd. Wat de meest geschikte behandeling is, hangt daarnaast sterk af van de symptomen van de individuele patiënt.

U komt bij onze revalidatiearts, hij zal met u bespreken wat voor u de beste behandeling is.