Duimbasisinstabiliteit

DuimbasisinstabiliteitHet duimbasis gewricht maakt het mogelijk om de duim in alle richtingen te bewegen. Het bevindt zich ter hoogte van de duimmuis. Dankzij de banden (ligamenten) rondom, is het gewricht stabiel. Het stelt ons in staat om krachtig te kunnen knijpen bij de pincet- en sleutelgreep.

Soms zijn de banden van zichzelf echter minder sterk of te lang en geeft dan klachten.

Wat zijn de oorzaken?

Door een acute overstrekking bij een val, of na langdurig zwaar belasten kan een scheur of een overstrekking ontstaan van de banden. Het wordt verklaard door een lichte ontwrichting bij belasten, vooral bij krachtig knijpen.

Verschijnselen:

Duimbasis instabiliteit kan aanleiding zijn voor pijnklachten, meestal ter hoogte van de duimmuis. Vooral bij het maken van een krachtige pincet- of sleutelgreep. Door de pijn is het niet meer mogelijk om voldoende kracht te zetten, zodat bepaalde handfuncties in het dagelijkse leven niet meer kunnen worden uitgevoerd. Dat kan ook leiden tot verlies van arbeidsgeschiktheid. Bij langdurige instabiliteit bestaat een verhoogde kans op artrose van het gewricht.

Diagnostiek:

Bij het lichamelijk onderzoek, zal de handchirurg al merken dat er een vergrote beweeglijkheid van het gewricht is. Een rontgenfoto in verschillende richtingen kan een lichte ontwrichting tonen en artrose uitsluiten. Blijven er twijfels bestaan, dan kan het gewricht ook worden bekeken door middel van een kijkoperatie.

Behandeling:

Meestal wordt na het stellen van de diagnose een spalkje voorgeschreven (duimspica), welke wordt gedragen bij pijn of wanneer er pijn veroorzakende functies worden verricht. Soms kan een injectie worden gegeven met een ontstekingsremmende stof (corticosteroid injectie) om de pijn door de slijmvliesontsteking van het gewricht te remmen. Wanneer deze middelen niet of onvoldoende werken, dan kan besloten worden tot een kleine operatie, waarbij de opgerekte banden worden strak getrokken (reefplastiek). Deze poliklinische behandeling wordt gevolgd door een rust periode in gips, van 6 weken.

Nabehandeling:

Indien de banden operatief zijn behandeld, volgt een periode van zes weken rust in een klein gipsverband om het duimgebied (duimspica). Daarna kan de duim weer toenemend worden belast. De handtherapeut van ons centrum verteld u precies hoeveel u wel of niet mag belasten. Na de 10e week vanaf de operatie, mag u weer volledig gebruiken, zonder spalkvoorzieningen.

Complicaties:

Zoals bij alle operaties, kan een bloeding ontstaan of een infectie. Die kans is echter zeer gering. Soms kan het operatiegebied wat langer gevoelig blijven. Krachtsherstel kan wat langer op zich laten wachten, zeker als het operatiegebied wat langer gevoelig blijft. Volledig functie herstel valt te verwachten na 10 to 14 weken. Een tijdelijke vermindering van het gevoel in en rond het operatie gebied wordt ook wel eens waargenomen.