Carpal Boss

Carpal BossWat is Carpal boss?

Carpal boss is een aandoening waarbij er aan de bovenzijde van de pols extra bot is gegroeid. Deze botzwelling gaat uit van het 2e en/of 3e gewricht tussen de handwortelbeentjes en de middenhandsbeentjes en geeft meestal geen klachten.

Wat is de oorzaak?

De exacte oorzaak is onbekend

Diagnostiek:

Door middel van lichamelijk onderzoek kan de diagnose gesteld worden eventueel aangevuld met röntgen diagnostiek/CT scan.

Behandeling:

Therapie met behulp van rust, een brace en/of ontstekingsremmers kan een goed resultaat geven. Als dit niet helpt en de klachten zodanig zijn dat ze het normale dagelijks leven in de weg staan, kan een operatie uitkomst bieden. Hierbij wordt het extra botweefsel verwijderd.

Aanvullende informatie:

Meestal kan de operatie plaatsvinden onder plaatselijke verdoving met bloedleegte. Dat wil zeggen dat er een strakke band om de bovenarm komt en er tijdelijk geen bloed naar de hand stroomt. Na afloop van de operatie heeft u een drukverband gedurende een week.

Nabehandeling:

Over het algemeen heeft u geen gerichte nabehandeling nodig. Zodra het drukverband is verwijderd mag u weer gaan bewegen. Indien er veel pijnklachten zijn en de handfunctie verslechterd, kan er aanvullende handtherapie gestart worden.

Complicaties:

Na elke operatie kunnen complicaties optreden zoals een nabloeding of een wondinfectie, gelukkig komen die erg weinig voor en zijn ze goed te behandelen.