Amputatie vinger

Amputatie vingerEen amputatie van een vinger of duim is het gevolg van een ernstige verwonding of een chirurgische behandeling voor een eerder ontstane afwijking. In alle gevallen betekent het een radicaal trauma voor de patiënt. De functionele, sociale en psychologische gevolgen hangen mede af van het niveau van de amputatie, evenals welke en hoeveel vingers erbij zijn betrokken. Is er sprake van een hand- of armamputatie, dan zijn de gevolgen nog veel groter.

Wat zijn de oorzaken

In de meeste gevallen is de amputatie het gevolg van een letsel met een (cirkel)zaag, een afstroop letsel van de ringvinger, of een zeer ernstige beknelling. Bij kinderen wordt een amputatie van het topje van de vinger vaak gezien, als gevolg van een beklemming tussen de deur of een putdeksel. Bij volwassenen is letsel met (cirkel)zaag en hamer, de meest voorkomende oorzaak.
Daarnaast kan een amputatie ook een geplande operatie zijn, bij een ernstige infectie, kwaadaardige aandoening of een onhoudbaar pijnsyndroom.

Wat kunt u het beste doen met een acute amputatie van een vinger?

Leg de vinger in een schoon doekje of tissue. Doe dit in een afgesloten plastic zakje en dompel het in een bakje water met ijsblokjes. U bewaart het zodoende op een temperatuur van ongeveer 4 – 6 graden, waardoor het amputaat veel langer geschikt is om eventueel weer opnieuw te worden aangezet. Zorg ervoor dat het amputaat niet nat wordt en neem het nooit in de mond! Daardoor wordt het warm en blijft veel minder lang geschikt om opnieuw te worden aangezet!

Behandeling van een acute vinger amputatie

Wij zullen altijd beoordelen of de vinger geschikt is om te worden terug geplaatst. Meestal moeten de bloedvaten en zenuwen micro-chirurgisch worden gehecht om de vinger in leven te houden. Alleen de meest nabij de top gelegen amputaten kunnen soms simpel worden terug gehecht, zonder verdere maatregelen. Wanneer sprake is van schade aan weefsel, bloedvaten en zenuwen en bot over grotere afstand, dan kan een vinger niet meer worden teruggeplaatst. In alle gevallen waarbij terugplaatsen niet meer mogelijk is, streven wij naar een zo goed mogelijke bedekking van de stomp, met huid en onderhuids weefsel. Dat wordt als een weefselkussen over de stomp gebracht, zodat er geen irritatie bij stoten ontstaat. Is er sprake van een uitgebreid trauma, dan wordt u in ieder geval begeleid door de revalidatiearts en handtherapeut van ons centrum.

Aanvullende informatie

Soms vraagt een patiënt om een opzet, cosmetische vinger- of handprothese. De revalidatie arts van ons centrum kan u daar uitgebreid over informeren. Als gevolg van de amputie kan fantoompijn ontstaan en overgevoeligheid van de stomp. Ook daarbij kan de revalidatiearts van ons centrum u helpen.